Gotowanie dla dzieci

gotowanie dla dzieciDzieci są niezwykle wymagające w kwestii jedzenia. Większość maluchów najchętniej jadłaby tylko to co słodkie. Jogurty, serki, słodycze, dania na słodko. A przecież właśnie mały organizm w sposób szczególny potrzebuje zróżnicowanych składników odżywczych. Jak zapewnić to małemu dziecku?    

To okrutne, ale czasem trzeba nieco oszukać swojego malucha. Nie chodzi tu o wmawianie mu, że ziemniaczki będą słodkie. Takie działania przyniosą tylko jednorazowy skutek. Dziecko uwierzy raz, następnym razem już z pewnością nie. Dziecko czasem trzeba oszukiwać optycznie. np. znienawidzony przez dzieci szpinak ładnie ułożyć na talerzyku dziecka w łódeczkę czy też inny fantazyjny kształt. Kanapeczki przycinane do oryginalnej formy oraz zdobione np. kropelkami keczupu czy majonezu też będą dla dziecka atrakcyjniejsze i być może w ten sposób uda się małego niejadka nakłonić do zjedzenia czegokolwiek. Niestety rodzice często muszą wybiegać się do najróżniejszych forteli, by ich dzieci zjadły cokolwiek.

Dobrym pomysłem jest zatem gotowaniem z dzieckiem. Bardzo często jest tak, że to co dziecko przygotuje samodzielnie później mu bardzo smakuje. To samo tyczy się np. owoców czy warzyw zbieranych przez dziecko. Jeśli więc masz taką umożliw swojej pociesze przygotowanie części posiłku, nawet gdyby miało to tylko oznaczać wbicie jajka albo wlanie śmietany do zupy.

Dużych wysiłków wymaga także przygotowanie posiłków dla niemowląt. Idealnie do tego nadają się szybkowary i parowary. Umożliwiają one rozgotowanie owoców i warzyw w sposób umożliwiający zachowanie ich wartości odżywczych oraz przede wszystkim smacznego smaku w maksymalny sposób.

Źródło zdjęć: Wendy Copley / Foter.com / CC BY-NC-SA

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *