Prostowanie włosów

Każda kobieta marzy o pięknych włosach. Mi niestety przypadło posiadanie niesfornych kosmyków. Z tego względu namiętnie prostuje włosy. Przez wiele lat ich prostowania można powiedzieć, że opanowałam ten proces do perfekcji. Jak zatem prostować włosy, by naprawdę dobrze je wyprostować? Oto kilka sprawdzonych tipów.

Przed prostowaniem
Zacznijmy od tego, że nie da się ukryć, że prostowanie włosów niezbyt korzystnie wpływa na ich zdrowie. Tym samym, by odciążyć włosy i jak najmniej negatywnie wpływać na ich kondycję warto zrezygnować z ich suszenia. Najlepiej jest myć włosy 2-3 godziny przed  planowanym suszeniem i pozwolić im wyschnąć w naturalny sposób. Przy ich myciu zawsze używajmy odżywki nawilżającej. Dzięki temu włosy będą bardziej lśniące.

W trakcie prostowania
No dobrze mamy umyte i suche włosy. Co dalej? Na początku rozdzielamy włosy na pasma. Najpierw wydzielamy te, które leżą najbliżej szyi. Zostawiamy ok kilkucentymetrowy pas, a resztę przypinamy klamrą. Włosy dobrze rozczesujemy i  spryskujemy sprayem ochronnym (przed działaniem wysokiej temperatury). Następnie zaczynamy prostowanie. Nie spieszmy się tutaj. Lepiej raz a porządnie przejechać płytkami prostownicy po włosach niż kilka razy a z małą efektywnością. Jeśli widzimy, że spod włosów wydobywa się para, oznacza to, że włosy są wciąż wilgotne. Jeśli jednak wszystko jest w porządku to przechodzimy i prostujemy pasmo po paśmie (nie zapominajmy o każdorazowym spryskiwaniu sprayem ochronnym i rozczesywaniu włosów).

Po prostowaniu
Po prostowaniu warto spryskać włosy lekką odżywką lub lakierem ochronnym.

W prostowaniu włosów ważna jest dokładność. Jeśli myślimy, że wystarczy tylko wyprostować włosy z wierzchu, musimy zmienić tok myślenia. Prostowanie każdej warstwy włosów wpływa na to, że będą one zdrowo i pięknie wyglądać. Warto czasem poświęcić 5 minut więcej i otrzymać zaplanowany efekt.

A jakie są Twoje tipy na zdrowe, piękne i proste włosy? Podziel się z nami w komentarzach.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *